MAKING OF: Prima reclamă din lume la anvelopele Tatko s-a filmat în Maramureș

4 august 2017 este una dintre acele zile care va rămâne în istoria universală, pentru că atunci am filmat prima reclamă din lume la anvelopele TATKO. Și unde altundeva se putea produce un spot publicitar despre cauciucuri agricole, tractoare și agricultură decât în rusticul și pitorescul Maramureș?

Ziua a început devreme pentru echipa de producție, primul lucru de pe „ordinea de zi” fiind „încălțarea” completă a tractorului (luat cu împrumut de la familia Cioltea din Ciolt), cu 4 anvelope Tatko, dimensiunile 13.6-28 și 6.50-16. Operațiunea n-a durat mai mult de o oră, pentru că l-am avut ca meșter pe Florin Achim, un geniu nativ într-ale vulcanizării. Toate instrumentele pe care le folosește le-a inventat și construit singur, iar despre talentul și abilitățile sale vom face neapărat un interviu în zilele următoare.

La 39°C la umbră, câte erau la amiază, colegul nostru Alin Achim — un băiat de o cumințenie și o hărnicie cum numa’ prin Maramureș vezi — s-a apucat de cosit iarba pe primul nostru platou de filmare, undeva între două terenuri de mălai de pe Valea Cioltului. Până la pregătirea scenei, de pe drumul Cioltului ne invadează o turmă de capre mânate de un omulean de-o șchioapă și nu tare priceput în ale aritmeticii. Strigătele lui hotărâte nu puteau trece neobservate nici de către caprine, nici de noi, așa că l-am tras de limbă, doar-doar ne-om molipsi de ruralul autentic:

  • Câte capre ai, bade? — îl întrebăm noi fermecați de zâmbetul sincer al localnicului care mai avea doar doi dinți galbeni și lungi ieșindu-i de-o parte și de alta a gurii.
  • .. 11… 10 — încearcă omul să se dumirească de cifra exactă, tot arătându-ne pe degete.
  • Și ați pierdut vreuna?
  • Îhî, zice băciucul bucuros de dialogul inopinat.
  • Ș-amu câte mai aveți? — întindem noi coarda.
  • Apoi n-am perdut! — încheie căprarul și o ia agale prin lanul de porumb, mânându-și prin aceleași strigăte ininteligibile caprele care „coseau” iarba uscată de pe marginea drumului.

După vreo oră de muncă și sudoare, Alin încheie operațiunea cositului, astfel că în scenă intră actorii Sorin Tănase și Dan Cordea, care au reușit să ne facă să uităm de codul de caniculă și de stropii sărați care ne șiroiau năvalnic pe frunte. Sub atenta supraveghere a lui Vasile Cioltea, care ne-a dat în vileag toate secretele și năravurile vechilor sale tractoare, Sorin și Dan au reușit rapid să îmblânzească utilajele agricole. Unul dintre tractoare a fost echipat cu anvelope noi marca Tatko, celălalt — decorat cu tot felul de lucrușoare și unelte vechi, găsite într-un cochet magazinaș de antichități și kitsch-uri de pe lângă Piața Izvoarele din Baia Mare.

„De 56 de ani n-am mai condus un tractor” – ne mărturisește, râzând, Sorin Tănase. Dan Cordea, de și mai mulți… ? Personajele Sorinel și Dănuț, însă, păreau că au condus tractoare de când se știu. Așa că niciun animal sau om nu a fost rănit, călcat, zgâriat sau afectat psiho-emoțional în timpul reclamei noastre pentru Tatko. Cu soarele arzător în ceafă și reflectoarele în ochi, actorii noștri aduceau tot mai mult la viață două personaje vii, autentice și hilare, de care ne-am îndrăgostit iremediabil. Iar grimasele lor molipsitoare și savoarea cu care rosteau fiecare replică făceau ca echipa de producție să nu se mai țină pe picioare de râs…

Dirijorul întregii operațiuni a fost Claudiu Șteți. El e profesionistul care, pe codul portocaliu de caniculă, a filmat 10 ore aproape încontinuu, dar a fost și regizor, și sunetist, și specialist în efecte speciale când a fost cazul. Echipat cu tot felul de aparaturi care mai de care mai Science-Fiction, Claudiu a făcut tot Cioltul să-și facă cruce, mai ales la ridicarea dronei. „Ptiui, că asta-i cu dracu-ntr-însa, cum să râdică așe sângură!!!” — nu s-a putut abține badea Vasile Cioltea, minunat de tehnologia care i-a invadat satul. „Astea or hi bune la cosât”, a continuat omu’ nostru, urmărind cele patru elice care se învârteau deasupra lanului de porumb de care eram înconjurați.

Pe la ora 14.00, aveam deja zeci de cadre repetate și filmate din toate unghiurile posibile — din tractor, de pe lângă tractor, de pe roată, de sub roată, din cer și de la nivelul ierbii. Claudiu s-a dovedit a fi un contorsionist veritabil! Ziua filmărilor era însă departe de a se fi încheiat. Cu echipa împărțită în două sau chiar trei, venise momentul pentru a schimba locația filmării pe malul râului Lăpușel. Unii mutau tractorul pe o platformă, alții mergeau în Baia Mare să aducă fetele la râu, alții s-au întors la sediu să încarce bateriile telefoanelor, camerelor de filmat și aparatelor foto.

Regruparea s-a dat la ora 17.00, când termometrele deja explodau… Apa Lăpușelului fierbea și ea sub soarele necruțător care adusese la scaldă zeci de localnici. Localnici pe care a trebuit să-i mutăm, pentru câteva minute bune, mai la umbră. Totul în numele artei. Trebuie să le mulțumim și aici pentru răbdare și pentru feedback-ul instant pe care ni l-au oferit de pe malul apei.

Claudiu era din nou în arșiță, repoziționând macaralele și camerele video. Dan „înhămase” iar tractorul decapotabil și era gata să dirijeze Tatko-urile spre-o nouă aventură — de data aceasta prin pietrișul alunecos al Lăpușelului. Fetele, cochetele, îl așteptau nerăbdătoare în apa clocotindă și-l invitau să li se alăture. Iar Dan nu avea cum să le ignore chemarea. Ba dimpotrivă, le saluta voios, cu pălăria de paie într-o mână și cu volanul tractorului în cealaltă. Cât despre fetele noastre, puteai zice că erau la întrecere cu Zeul Ra și însuși Ispirescu de le-ar fi văzut ar fi zis că „La soare te puteai uita, da’ la ele ba”.

Talent, stropi de apă fiebinți și multe râsete s-au ridicat la cer în această zi toridă de august. Avea să fie cea mai obositoare zi din viața noastră, dar și cea mai frumoasă, cea mai caldă, mai memorabilă… Așa cum sperăm că va fi, în final, și prima reclamă din lume pentru anvelopele Tatko…

  • Iată întreaga armată de oameni care s-a implicat trup și suflet în „coacerea” spotului nostru publicitar:

Casting

Sorin Tănase – „liber, dar profesionist” și, mai ales, un mare umorist

Dan Cordea – un leu veritabil, după zodie, și un talent de excepție, după suflet

Andreea Maria Bud – o zână care o eclipsează până și pe Andreea Marin! Bănică Jr., păzea!

Nelda Giulia Mialțu – o frumusețe de fată, cu ochi pătrunzători de smarald.

Victoria Noje – o fată dulcică foc, care te cucerește cu un „Salut!”

Diana Pașca – o maramureșeancă frumoasă și, mai ales, ambițioasă.

Iulia Diana Trejer – o zeiță cu părul de aur și plină de viață.

Echipa de producție

Claudiu Șteți – omul de bază și de vază la IMAGE MARK STUDIO

Traian Niculescu – CEO CAR Group

Călin Achim – CAO CAR Group

Doina Ferenț – copywriter-publicitate CAR Group

Adrian Mihali – CMO CAR Group

Recuzită

Adrian și Vasile Cioltea (Ciolt, Maramureș) – gospodarii cu tractoarele

Florin Achim (Vulcanizare mobilă, Maramureș) – responsabilul de bunul mers al anvelopelor noastre pe tractorul decapotabil

Mia și Gheorghe Ghițiu (Vălenii Șomcutei, Maramureș) – proprietarii de drept ai pălăriei de paie, care l-a salvat pe Dan Cordea de la o insolație aproape sigură

Mariana Bota (Baia Mare, Maramureș) – artistul care ne-a ghidat în tainele decorațiunilor interioare pentru tractoare

Cornel Matei (Baia Mare, Maramureș) – taximetristul care a acceptat să-și facă husa de scaun cu bile de masaj vedetă în reclama noastră

Mulțumiri speciale Primăriei Șomcuta Mare, Primăriei Recea și localnicilor din Lăpușel (comuna Recea, jud. Maramureș), preotului Călin Lupșe, Agenției ElsyLine, Agenției Publicom și întregii echipe CAR Group (Alin Achim, Simona Pop, Vlad Achim, Gavril Horgoș, Antonio Man, Cristina Tarța, Vlad Purcar, Marian Achim, Răzvan Popan, Florin Mărieș, Cristi Mărieș, George Toma, Ionuț Toma, Ion Dico, nea Ion). Cu toții ne-au ajutat și inspirat să realizăm prima reclamă din lume la anvelopele Tatko, care s-a filmat în pitorescul Maramureș — unde-i vorba caldă și pălinca rece… Pentru noi, a fost o experiență memorabilă și nespus de amuzantă. Sperăm că și voi gustați umorul și energia pozitivă (vibe-ul, cum se zice mai nou) a reclamei! De va plăcut ori nu rezultatul, să ne scrieți și să distribuiți! La a doua reclamă promitem să fim mai buni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *